Turista med en guide till Katrineholm

Även om du är turist kan det vara intressant med lite historia i den stad du befinner dig i. Visste du till exempel att namnet Katrineholm kommer från gården Cathrineholm som ligger vid sjön Näsnaren? Ägare till gården bytte namn från Fulbonäs för att hedra sin dotter Catharina. Den nuvarande staden Katrineholm har dock visat sig vara bebodd redan för över 6 000 år sedan! Det finns en bra webbplats som erbjuder en guide till Katrineholm med vilken du kan hitta populära restauranger och hotell, butiker, gym, frisörer och även samhällsnyttiga funktioner i staden.

En guide till Katrineholms kulturliv

På en guide för Katrineholm, kan du läsa dig till fakta om staden och även ta del av aktuella händelser. För dig som gillar kultur finns en hel del att uppleva här. I Katrineholm finns bland annat kulturhuset Ängeln. Huset innehåller bland annat ett bibliotek, konsthall, hörsal och café. I konsthallen har flera kända konstnärer ställt ut sin konst, varav en av dem är Ragna Berlin. Besöker du Katrineholm under sommaren bör du passa på att besöka Djulö Slott och dess sommarteater som anordnas av Katrineholms Arbetarteater och Katrineholms Riksteaterförening.

Det finns också flertalet offentliga utsmyckningar och konstverk runt om i staden, vilket passar perfekt för en stadsvandring. Niklas Mulari har bland annat skapat Blåklockan, som är en tio meter hög skulptur i stål, givetvis formad som en vacker blåklocka. I Stadsparken från 1940-talet finner du flera skulpturer, till exempel Fru Krokodil av Eric Langert och Morgon av Axel Wallenberg. Det finns även en friluftsscen vid uteserveringen i parken som används ofta under sommaren till olika evenemang, i många fall musikaliska framträdanden.

Det finns även kulturföreningar- och skola som erbjuder olika lektioner inom dans, teater och musik för barn och ungdomar. Katrineholms kommun drive även med i ett EU-projekt – Baltic Young Musicians in an International Context, där ungdomar mellan 8-18 år från Lettland och Sverige träffas för att få en möjlighet att utveckla sin musikaliska talang. I de gamla lokstallarna återfinns Ungkulturhuset Perrongen där ungdomar kan träffas och skapa aktiviteter och evenemang tillsammans. Är det dåligt väder så kan man passa på att besöka en biograf.