Skotrenderna

Det finns kanske bara en kategori av skor som fungerar året om även i länder där de olika årstiderna har olika klimat och värmegränser. Boots. På vintern väljer man kanske av bekvämlighetsskäl ett par varmfodrade boots. Sulan är ofta av gummi av halkskäl. På våren är det dags att plocka fram nättare boots som utan problem kan vara i mocka, om man inte oroar sig för väta. På sommaren är det låga boots som gäller. Trots att man kanske inte alltid väljer boots framför flipflops, så funkar ett par boots bra tillsammans med t.ex. en sommarklänning. På hösten satsar de flesta på lågklackade boots som är bekväma. Det skadar inte om de är vattentäta för att klara det omväxlande vädret på hösten.

Dessutom passar boots både kvinnor, män och barn. De finns i olika prisklasser, material och färger. Footway är en av de nu största aktörerna i branschen. Bakom bolaget sitter Daniel Mühlbach vars karriär gjort avtryck i svensk internethandel.

Något för alla

Bootsen passar som sagt en mängd olika sorters människor och det finns garanterat boots som du känner dig fin i, oavsett vilken stil du har. Här är några exempel på olika typer av boots:

  • Chelsea boots
  • Cowboy boots
  • Dr Martens
  • Ankelboots

Nu för tiden finns det också varumärken som har lyckats göra sitt namn synonymt med en viss typ av boots. Hit hör till exempel Dr. Martens vars stora, klumpiga kängor påminner lite om arméboots. Dessa brittiska boots känns igen på sin grova sula, bården som löper längs med foten och de gula sömmarna.

På samma sätt är Primeboots ett populärt märke. Även deras boots är lätta att känna igen, då de påminner om feminina motorcykelboots som kommer i en mängd fina läderfärger.

Sula och skaft blir ett

Från början bestod det som man idag kallar boots av två separata delar: en sula som bars under foten och ett skaft som man band runt benet. Runt år 1000 f. Kr. satte man ihop de två och fick ett skodon som täckte både foten och nedre delen av vaden. Mjuka ankelboots i läder bars av nomader i östra Asien under samma tid, och dessa spred sig sen till Kina, Ryssland och Indien av mongoler.

I Alaska bar inuiter tidigt traditionella vinterboots gjorda av säl- eller hjortskinn som de dekorerade med sälinälvor, hundhår och fiskfjäll. I Europa blev bootsen populära först på 1600-talet via militärer, som insåg hur smarta det var att ha på sig under strid och i fält. Sen dess har boots blivit riktigt populära skor som funkar i alla väder och årstider och på alla människor.