Elcykeln tar Europa med storm

Elcykeln tar Europa med storm

Generellt sett fortsätter de personer som testar att pendla till jobbet på en elcykel att göra detta. De personer som väljer att prova på att pendla på elcykel är dock inte de mest inbitna bilisterna. Det rör sig istället ofta om personer som mer eller mindre alltid har funderat på att cykla till jobbet, men helt enkelt har avstått från att göra detta på grund av pendlingsavståndet. Tack vare elcykeln kan de nu möjliggöra pendlingen på cykel.

Det finns många fördelar med att pendla på en elcykel, inte minst att den enskilde personens hälsa förbättras och att företaget kan nyttja sina parkeringsplatser på ett bättre sätt. Myndigheterna ser det istället som ett sätt att kunna minimera trafikstockningar i rusningstrafiken och även minska koldioxidutsläppen. Du som pendlar på cykeln får också träning och frisk luft, samt sparar bensinpengarna.

I Nederländerna, som är ett av de europeiska länder vars befolkning är mest förtjust i elcyklar, har elcykelns växande popularitet också inneburit en räddning för många cykelbutiker. Försäljningen av vanliga cyklar har nämligen minskat i landet, men det växande antalet elcyklar som säljs har gjort det möjligt för cykelbutikerna att vända den negativa trenden.

Elcykelns rykte bättre idag än tidigare

Elcykeln har länge haft ett dåligt rykte, inte minst eftersom de tidigare främst köptes av äldre personer. Den nya generationen av elcyklar anses dock inte vara ett transportmedel som enbart riktar sig till den äldre generationen. Även antalet unga människor som köper elcyklar ökar snabbt och stadigt. Detta kan ha att göra med att man får en liknande känsla som på en cykel trots att man färdas lika snabbt som på en moped. Det bästa med elcykeln är att du själv kan välja hur snabbt du vill trampa på pedalerna och du behöver därför inte komma svettig till jobbet.

Det finns förstås även hinder för elcykeln. Elcyklar kostar ganska mycket pengar och cykeltjuvar är benägna att försöka stjäla dem. Den nederländska polisstyrkan har därför börjat ställa ut särskilda elcyklar för att locka gäng med professionella cykeltjuvar att försöka stjäla dessa, och på så sätt få bukt med cykelstölderna.