Maximera din träning och må bra

Maximera din träning och må bra

Pre-workout, eller PWO, är ett kosttillskott som får dig att prestera bättre under din träning. Många associerar stora biffiga killar som spenderar all sin fritid på gymmet, dricker shakes och gör highfive med varandra med kosttillskott i samband med träning. Men det är dags att tänk om, pre-workout är ett bra tillskott för alla som vill maximera sin träning, oavsett om du vill lyfta tyngre, springa längre och snabbare eller öka din uthållighet. För att uppnå så höga resultat som möjligt av din träning är din kost otroligt viktig. Allt du äter påverkar hur du och din kropp mår, och att vissa saker är bättre än andra känner de flesta till. Men det finns även ämnen som boostar kroppen på olika sätt som kan vara bra att hålla koll på.

Fördelar med pre-workout

PWO passar i samband med de flesta träningsformer och idrotter som är prestationsinriktade och där du strävar efter bättre muskeluthållighet och mjölksyratålighet. Om du tar PWO innan träning eller tävling kommer det hjälpa dig att fokusera bättre och du kommer känna dig starkare och piggare. En pre-workout baseras på ingredienser med ergogen (prestationshöjande) och oftast med uppiggande effekt. Om du vill undvika centralstimulerande ämnen som koffein finns det så kallade stimfria produkter, som är helt fria från koffein men som ändå hjälper till med bland annat din explosiva energi, din muskeluthållighet och din styrka.

Det finns även pre-workout produkter som hjälper till med blodflödet till dina muskler. Aminosyror bildar kväveoxid vilket leder till vidgade blodkärl och det finns en mängd olika sorters aminosyror men Kreatin och Beta-Alani är två som är vanliga i pre-workout.

Vilka effekter ger pre-workout?

  • Styrka
  • Uppiggande
  • Ökar din prestationsförmåga
  • Förbättrad mjölksyretålighet
  • Bättre muskeluthållighet

Du bör ta din pre-workout ungefär 15-30 minuter innan tävling, träning eller annan fysisk aktivitet. Pre-workout är inte en ersättning för en i övrigt bra kost, utan är just ett tillskott för att boosta dig inför din träning. PWO tas ofta i kapselform eller som pulver som blandas till en dryck men du kan också påverka till exempel kroppens upptagning av aminosyror genom att äta något med snabba kolhydrater, som några bitar choklad, en stund innan träning.