Historien om siffror

Säkert har du sett på tv, dragningarna av Keno med två gotlänningar? Men hur uppkom Keno? Historien om detta spel går tillbaka flera tusen år och anses ha blivit etablerad av en kinesisk krigsherre vid namn Cheung Leung. Anledningen var att han ville hitta ett bra sätt att försörja sina soldater. Detta då invånarna vägrade att bidra med pengar som krävdes för att köpa rustningar, vapen och annat. För att få in pengar skapade då Leung ett lotteri-liknande spel som avgjordes av slumpen. Man använde sig av det kinesiska alfabetet och inte som idag med siffror. I detta spel som Leung skapade kunde man välja ett visst antal tecken. Man kallade spelet för den vita duvans spel, eftersom vinstresultatet tillkännagavs genom brevduvor. Detta spel gav stora inkomster till Leungs arméer, och det blev även pengar över, som användes till bland annat den kinesiska muren.

Från Kina

I slutet av 1800-talet kom utvandrare från Kina att ta med sig detta spel till USA. Man kallade det för kinesiskt lotteri och det blev populärt i områden där kinesiska immigranter höll till. Keno som det heter idag kommer från franska och latinska. På 1930-talet kom spelet till Las Vegas och då kallade man det för horse race keno. Lotterier var vid denna tidpunkt olagliga och förbjudna så man valde att låtsas att det var en vanlig hästkapplöpning. Man valde ett visst antal hästar istället för ett visst antal nummer. När spel åter igen kom att bli lagligt, så tog man bort hästkapplöpningen och spelet kom att gå tillbaka till att välja ett visst antal siffror. Man valde även att ha kvar namnet Keno.
Idag går det att spela Keno hos olika spelombud, så väl som att det går att spela Keno på nätet. Det innebär även att du inte är tvingad att välja Svenska Spels variant av Keno, utan kan spela detta spel hos ett flertal olika casinon, i form av olika varianter.