Bomullskasse som profilprodukt – hur miljövänliga är de?

Bomullskasse som profilprodukt – hur miljövänliga är de?

Plastmaterial är inte direkt något som förknippas med miljövänlighet. Samtidigt finns det studier på att dessa faktiskt kan vara mer miljövänliga än bomullskassar. Är man ett företag som satsar på miljövänliga profilprodukter kanske man bör tänka en gång till innan man erbjuder bomullskassar. Åtminstone kan det vara bra att informera om de förutsättningar som krävs för att kassarna faktiskt ska vara mer miljövänliga än vanliga plastpåsar.

Det är kanske inte så enkelt som att säga att vanliga plastpåsar helt enkelt har lägst miljöpåverkan, även om det är ett vanligt påstående.

Att jämföra olika kassars totala miljöpåverkan är svårt. Alla har sina för- och nackdelar, och det krävs att de jämförs på ett korrekt sätt.

Plastkassar har varit ett hett ämne under en relativt lång tid nu.För inte så längesedan trädde en lag i kraft som tvingar butiker att informera kunderna om plastkassens miljöpåverkan. Nationellt och i EU har man även börjat arbeta mer för att vi ska använda mindre plast överlag. I just EU har man satt up mål om att medborgarna i medlemsländerna inte ska använda mer än 40 plastpåsar per år och person vid 2025.

Plast och plastkassar har ett symboliskt värde i sig, och kanske har de fått ett oförtjänt dåligt rykte. Faktum är att det krävs ganska lite energi för att tillverka dem. Symbolvärdet gör dock att miljömedvetna företag kanske undviker detta när man till exempel ska välja profilprodukter.

Men för företaget som ska ge bort bomullskassar finns det andra saker att ha i åtanke. Att odla och förädla bomull är resurskrävande, och det krävs att en bomullskasse faktiskt används ganska många gånger för att det ska bli ett bättre miljöval än en plastkasse. Problemet med plast är kanske snarare att det inte bryts ned i naturen, och att de är mer benägna att slängas någon annanstans än i soptunnan.

Samtidigt finns det andra vanor som kanske har betydligt större påverkan än just plastkassar. Till exempel att vi flyger. När vi talar om profilprodukter behöver en bomullskasse inte vara ett dåligt val – men det kan vara bra att informera om att de måste användas ett antal gånger innan de faktiskt blir mer miljövänliga än plastkassar. Långsiktigt är dock bomullskassar en bra investering som profilprodukt för ditt företag och något vi varmt rekommenderar.