En kortfattad guide till att sälja guld för nya investerare

Guldet har länge varit att betrakta som en trygg och värdefull tillgång. Dess historia som ett populärt och uppskattat tillgångsslag sträcker sig många tusen år bakåt i tiden. Att köpa, inneha och sälja guld i fysisk form har blivit ett populärt alternativ bland investerare som vill bredda sina investeringsportföljer. Dessutom kan guldtackor, guldmynt och andra fysiska former av denna ädelmetall ge ett bra skydd mot inflationen.

På senare år har guldpriset generellt sett ökat ganska mycket. Därför är det nu attraktivt för investerare att försöka sälja sina guldinnehav och på så vis ta hem lite vinst. Men att sälja guld kan faktiskt vara en ganska komplex sak att göra. Det är också viktigt att du förstår de olika faktorer som kan påverka värdet på din investering. Fortsätt att läsa så berättar vi mer!

Så kan du avgöra värdet på guldet när du ska sälja guld

Det första steget till att sälja fysiskt guld är att ta reda på dess värde. Värdet på denna ädelmetall bestäms utifrån flera olika faktorer. Några exempel på sådana är guldets vikt och renhet samt de rådande förutsättningarna på marknaden idag. Typiskt sett brukar detta tillgångsslag i sin fysiska form handlas utifrån sin vikt och priset brukar generellt sett anges per gram. Priset bestäms utifrån rådande tillgång och efterfrågan.

Ju mer rent guld dina föremål består av desto mer värdefulla är de. Vissa återförsäljare av guldsmycken och liknande erbjuder sig att värdera guldföremål. Men du bör helst välja att vända dig till dem som har ett gott rykte för att säkerställa att du får korrekt information. Läs vidare så berättar vi vad du bör tänka på!

Så väljer du en köpare av dina guldföremål

När du har fått dina guldföremål värderade bör du försöka hitta en köpare att sälja dem till. Du kan då välja mellan främst följande typer av aktörer:

  • Guldhandlare. Det finns flera aktörer som ägnar sig åt att handla med guld. Dessa kan ofta ge dig det bästa priset för dina gyllene föremål.
  • Pantbanker. Även pantbanker kan ofta tänka sig att köpa dina guldföremål. Dock bör du räkna med att kanske inte alltid få det bästa priset när du vänder dig till sådana aktörer.