Första pedaltagen – gör det rätt

Första pedaltagen – gör det rätt

Har du också ett barn som vill lära sig cykla? Det första ni måste göra är så klart att köpa en bra barncykel. Det kan kännas som en djungel eftersom det finns så många olika modeller att välja från men läs vår text och få de bästa tipsen du behöver för att kunna göra ett informerat val.

När kan ett barn lära sig att cykla? 

De flesta ettåringar kan cykla på en trehjuling eller en balanscykel genom att använda bägge fötterna och sparka sig fram. Vid cirka fem eller sex års ålder har de flesta barn utvecklat sin balans- och koordinationsförmåga och är redo att lära sig cykla. Vill man börja med en riktig cykel tidigare än så kan man köpa till stödhjul och cykelstång som man sätter på cykeln för att en vuxen ska hålla i när man går bakom cykeln. En del barn använder balanscykeln ända upp till att de är sex år gamla då de flesta kan lära sig cykla på en vanlig cykel utan hjälp.

Köpa ny barncykel 

Barn växer som bekant och kommer att behöva få en ny cykel flera gånger under barndomen. Det finns föräldrar som vill köpa en lite större cykel som barnet kan ”växa i” men så kan man inte resonera när det gäller barncyklar. Man måste alltid köpa en barncykel som är lagom. För stora cyklar är mycket svårare för barnet att kontrollera och att hålla balansen med. Det är större risk att barnet råkar ut för en olycka och kanske inte alls vill cykla mer.

Nästan alla barn blir väldigt fästa vid sin cykel och vill inte köpa en ny, men att cykla på en lite för liten cykel är inte alls lika farligt som att cykla på en för stor cykel. Man måste dock vara noga med att kontrollera max-vikten som en cykel klarar av, annars riskerar man att cykeln går sönder.

Var ska man köpa sin barncykel? 

Det blir mer och mer populärt att köpa barncyklar på nätet. Det finns till och med vissa märken som bara säljs på nätet. Men ofta kan väntetiden vara ganska lång och sedan måste du själv kunna montera cykeln rätt. Är du det minsta osäker på hur cykeln ska monteras ihop så bör du be någon kunnig om hjälp så att du inte utsätter ditt barn för en risk. Det kan därför kännas tryggt att köpa en barncykel på en cykelaffär. Då vet du att cykeln är säker och av hög kvalitet.