Snabblån – tänk på detta

Snabblån, eller sms-lån, har blivit väldigt populära sedan de dök upp på marknaden. Det går mycket snabbt att få in pengarna direkt på sitt bankkonto, dock bör man vara lite försiktig när man tar ett snabblån eftersom alla lån alltid innebär en risk för låntagaren. Därför är det viktigt att förstå hur ett snabblån fungerar och vilka reglar och lagar som staten har satt upp kring snabblån.

Hur fungerar snabblån?

När du tar ett snabblån så ingår du som låntagare ett avtal med en långivare, det kan röra sig om en bank eller någon annan form av kreditgivare. Ni kommer överens om att du lånar en viss summa pengar som sedan ska betalas tillbaka plus ränta eftersom alla lån kostar. Ett snabblån bygger på att du får tillgång till pengarna mycket snabbt men sedan ska de betalas tillbaka nästan lika snabbt. Man brukar ha på sig ungefär en månad att betala tillbaka pengarna.

Snabblån utan säkerhet

När du lånar pengar till ett hus eller en bil så kontrollerar banken att du har förmåga att betala tillbaka pengarna. Det är också vanligt att man kräver en säkerhet för lånet. Det innebär att om du till exempel lånar pengar till ett hus, så har banken rätt att sälja huset om du inte klarar av att betala tillbaka pengarna. Du kan också behöva ha en medlåntagare eller en person som går i borgen för dig. Att gå i borgen innebär att borgenspersonen får betala dina skulder om du inte kan betala tillbaka dina pengar. I motsats till traditionella banklån så kräver ett snabblån ofta inte någon säkerhet. Man gör inte heller någon noggrannare kontroll av låntagaren. Det innebär att om man tidigare har en betalningsanmärkning så kan man låna pengar trots detta.

Vad kostar ett snabblån?

Alla lån kostar i form av ränta och andra avgifter som långivare kräver att du betalar tillbaka varje månad tillsammans med de utlånade pengarna. Ett snabblån har ibland lite högre kostnader än traditionella banklån eftersom kreditinstitutet ofta inte har någon säkerhet. Det är viktigt att du har koll på hur mycket ett snabblån kommer att kosta dig och vilka andra kostnader som är knutna till lånet. När banker anger räntesatser så brukar de vara baserade på ett år. Om ett snabblån har 20 % ränta och det ska betalas tillbaka på en månad så skulle det innebära 400 % i årsränta om man skulle jämföra ett snabblån med ett bostadslån.