Hårtransplantation för att motverka håravfall

Hårtransplantation för att motverka håravfall

Ingen man vill tappa sitt hår. Som tur är har vetenskapliga framsteg gjort att håravfallet inte längre behöver vara så permanent som förr. Kirurgi (hårtransplantation) är den enda metoden för att motverka håravfall som faktiskt kan omvända processen och leda till en återväxt av tappat hår.

Det räcker inte att äta broccoli och använda ett dyrt schampo för att behålla (eller till och med förbättra) hårets utseende i takt med att du åldrar. När du ser en man som tidigare hade ett allt högre hårfäste som plötsligt inte längre har det, kan du vara ganska säker på att han har genomgått en hårtransplantation. Det är ingen hemlighet utan det är rutinmässigt, och ingreppet är inte förenat med särskilt många nackdelar, bortsett från kostnaden för operationen.

Så går en hårtransplantation till

En hårtransplantation är ett ingrepp som inleds med en översikt av din skalp, där din läkare kommer identifiera vilka områden som kan behöva ytterligare hårstrån för att få en tätare hårväxt. Håret på baksidan och sidorna av huvudet avlägsnas sedan och transplanteras till den del av hjässan som är i behov av ytterligare hårsäckar. Det hår som avlägsnas är mer stabilt och skiljer sig åt genetiskt från andra hårstrån på så sätt att de inte tunnas ut. Denna metod kallas FUE (follicular unit extraction) och innebär att enskilda hårstrån extraheras istället för längre remsor, vilket förebygger ärrbildning.

En hårtransplantation går alltså inte ut på att skapa nytt hår, utan istället om att förflytta det hår du redan har till en annan plats på hjässan. Efter ingreppet bör du har permanent hår igen, men på sidorna och på baksidan av huvudet har hårets tunnats ut med lika mycket som det har blivit tjockare framtill.

Det transplanterade håret kommer till skillnad från det hår du har tappat inte trilla av. Håravfall är inte ett problem som har att göra med själva hjässan, utan det är istället begränsat till hårsäckarna. Hårtransplantationer är generellt sett väldigt framgångsrika och ger önskat resultat i cirka 9 av 10 fall. Det enda du bör ha i åtanke är att det tar lite längre för håret att växa, vanligtvis cirka 3-4 månader.