Så cyklar du med barnen

Så cyklar du med barnen

Att cykla med barnen kan vara riktigt trevligt. Kanske har ni en längre cykelsemester planerad, eller så handlar det bara om pendling till och från dagis eller skola? När barnen är riktigt små är det givetvis inte tal om att cykla själv. Även om barn kan lära sig cykla ganska tidigt, finns den en undre gräns som är bra att förhålla sig till. Det dröjer helt enkelt några år innan barnen har utvecklat den motorik som krävs för att hantera en cykel.

Innan barnen kan cykla finns det ett antal alternativ när de ska med på en cykeltur. Här ger vi några exempel:

Frontmonterad cykelsits

En frontmonterad cykelsits är ett roligt och enkelt sätt att ta med sig ett barn på cykelturen. Till skillnad från en som är monterad där bak, gör en frontmonterad cykelsits att du och barnet delar utsikt. En annan fördel är att du har mycket bättre koll över barnet när han eller hon sitter framför dig. Det blir enklare att prata och cykelturen blir troligtvis helt enkelt roligare med en frontmonterad cykelsits.

Dock är det kanske något som man inte bör börja allt för tidigt med. Exakt när man kan börja med en frontmonterad cykelsits är en ständigt aktuell diskussion. De flesta kan dock skriva under på att det viktigaste är att barnet kan sitta själv utan problem och utan att tappa balansen. Den motoriken har de flesta utvecklat kring nio månaders ålder.

Cykelsits placerad bak

En fördel med bakmonterade cykelsitsar, jämfört med frontmonterade, är att de går att få tag på i mer robusta modeller. Där bak finns det helt enkelt mer plats för en säker anordning. Samtidigt finns det givetvis nackdelar också. Till exempel har man lite sämre koll över barnet, och man behöver regelbundet vrida på huvudet för att ha riktigt bra koll. I övrigt är det dock ett bra alternativ som många föräldrar använder.

Cykelvagn

En cykelvagn är perfekt för dig som har tvillingar eller syskon som är ungefär lika stora. Det är enkelt att koppla på, säkert (även om du ramlar, ramlar troligtvis inte vagnen) och mysigt och roligt för barnen. En nackdel är att dessa kan vara ganska dyra – men det finns billigare alternativ. Det kan lämpa sig att kolla på andrahandsmarknaden efter begagnade exemplar.