Allt om whiskeyprovning

Vin, öl, whisky – dryckesprovningar av olika slag har blivit populärt och ger tillfälle både för att dricka gott och för att samla på sig nya kunskaper. Många provningar är upplagda på snarlika sätt men det finns förstås saker som kan skilja sig beroende på arrangör. Nedan följer ett exempel på hur en whiskeyprovning kan gå till på ett ungefär – samt några tips på saker att tänka på inför ett deltagande.

Vad innebär en whiskeyprovning?

En whiskeyprovning är en upplevelse som vanligen varar omkring 2–3 timmar och upplägget brukar vara liknande oavsett arrangör. Det hela leds av en provningsledare som går igenom intressant historia om den populära drycken, hur tillverkningsprocessen går till och annat som kan vara spännande att veta. Hur får till exempel olika sorter sin smak, doft och karaktär?

Förutom intressant fakta får deltagarna förstås även prova på olika sorter och det brukar vara vanligt med 4–6 olika men exakt vilka typer det gäller kan skilja sig mellan olika arrangörer. Upplägget kan till exempel se ut så här:

  • Sorter från ett visst destilleri
  • Sorter från en viss region
  • Sorter från olika delar av världen och från olika regioner

På en whiskeyprovning är det vanligt att deltagarna, tillsammans med provningsledaren, går igenom dom olika sorterna, just för att förstå det där med färg, smak och doft. Det är även vanligt att deltagarna får lära sig mer om lagringstider- och metoder, hur olika typer bör drickas på bästa sätt och vilka glas som egentligen passar bäst.

En whiskeyprovning kan dock, som tidigare nämnts, skilja sig beroende på arrangör och ovan nämnda innehåll är bara ett exempel på hur upplägget kan se ut. Detaljerna kan skilja sig även om olika provningar går ut på samma sak – att få provsmaka och fördjupa kunskaperna kring den gulorangea drycken.

Några saker att tänka på

För att få ut så mycket som möjligt av en whiskeyprovning finns några saker som är bra att tänka på. Det första är att inte dricka alkoholhaltiga drycker innan provningen, då det kan påverka och försämra smakupplevelsen. Som deltagare är det även bra att undvika att ha på sig stark parfym då det kan påverka dofterna, både för en själv och för andra deltagare.

Utöver det finns inga speciella förberedelser – det är bara att dyka upp och njuta av en trevlig stund!