Gå ner i vikt med infraröd bastu?

Man kan vinna många hälsofördelar genom att basta regelbundet i en infraröd bastu – och en av dom sägs kunna vara att gå ner i vikt. Även om det är möjligt rent fysiskt så är det såklart inte en metod man bör använda sig av – men däremot kan det vara ett bra komplement tillsammans med förbättrade kostvanor och en lagom dos motion.

Kroppen förbrukar energi i en infraröd bastu

Att basta i en infraröd bastu kan till viss del liknas vid träning – åtminstone om man ser till energiförbrukningen som sker i kroppen. När kroppen värms upp på djupet, vilket sker i just en infraröd bastu, får den arbeta hårt för att kyla ned sig. I och med detta får man en ökad hjärtfrekvens vilket bland annat ökar den metaboliska processen – ämnesomsättningen.

På flera ställen kan man läsa att 30 minuter i en infraröd bastu gör att kroppen förbränner ca 600 kalorier – vilket motsvarar en bra löptur, eller:

  • 30 minuter rodd
  • 60 minuter simning
  • 60 minuter jogging

Personer som testat infraröd bastu

Om man söker på nätet efter ”viktnedgång infraröd bastu” kan man hitta mycket intressant att läsa. Det finns vissa studier inom området men man kan även läsa om folk som provat att basta regelbundet i en infrabastu och som berättar om vilka förändringar som upplevts i samband med det.

En person, som bastat ca 30 minuter 3 gånger i veckan under en period av 6 veckor, skriver att hen förlorat ca 3 kg kroppsvikt. 3 kg på 6 veckor är 0,5 kg per vecka, vilket är en hälsosam takt för den som behöver gå ner i vikt.

Tilläggas bör att personen nämner att livsstilen i övrigt är sund med bra kost och regelbunden motion och att bastandet inte har utförts för att gå ner i vikt, utan för att prova på vilka hälsoeffekter som kan uppnås.

Bra komplement – men…

Att basta i en infraröd bastu kan vara ett bra hjälpmedel för att gå vikt men man bör se det som ett komplement snarare än en metod. Om man bastar regelbundet samtidigt som man ser till att inta en bra och varierad kost, samt att man ser till på att röra på sig ett par gånger i veckan kan man nå en hälsosam viktnedgång med fina resultat!